Παγκόσμια μέρα προστασίας δεδομένων

Η 28η Ιανουαρίου καθιερώθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης ως η Παγκόσμια Ημέρα Προστασίας προσωπικών δεδομένων, με αφορμή την συμπλήρωση 25 χρόνων από την 28 Ιανουαρίου 1981 που άνοιξε για υπογραφή στο Στρασβούργο η Σύμβαση 108, για την Προστασία του Ατόμου από την Αυτοματοποιημένη Επεξεργασία Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, η οποία σηματοδότησε τη θέσπιση του πρώτου νομοθετικού εργαλείου για την προστασία των προσωπικών δεδομένων στην Ευρώπη.

Την συγκεκριμένη ημερομηνία τιμούν οι Ευρωπαϊκές Αρχές Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων με την διοργάνωση διαφόρων δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων. Αυτο που είναι εξαιρετικά σημαντικό όμως, είναι η αφύπνιση των ατόμων και επιχειρήσεων για την προστασία των προσωπικών τους δεδομένων και η χρήση εργαλείων για την διασφάλιση της. 

Πέραν των τεχνικών που χρησιμοποιεί ο καθένας από εμάς και η κάθε επιχείρηση είναι καίριο να γνωρίζουμε και τις τεχνικές που χρησιμοποιούν οι παρόχοι μας για την διασφάλιση των δεδομένων μας. 

Χρησιμοποιούν εργαλεία και πολιτικές για την προστασία των δεδομένων των πελατών τους; 

Η Softline εξειδικεύεται τα τελευταία 27 χρόνια στην δημιουργία ολοκληρωμένων λογισμικών συστημάτων με βασικό μέλημα της, την απλοποίηση των καθημερινών εργασιών και διαδικασιών που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στον τομέα παροχής υπηρεσιών. Ακολουθεί διάφορες τεχνικές για την διασφάλιση της προστασίας των δεδομένων που καταχωρούν οι πελάτες της στα λογισμικά, Zygos και Altis

Ο Zygos και το Altis λειτουργούν στο cloud της Amazon στην Ευρώπη, η οποία είναι παγκόσμιας κλάσης πάροχος cloud. Όλα τα έγγραφα που καταχωρούνται στα λογισμικά, είναι κρυπτογραφημένα και ο κάθε πελάτης έχει στην διάθεση του απεριόριστο χώρο αποθήκευσης στο cloud. Έχει επίσης την δυνατότητα να καθορίσει δικαιώματα χρήσης για τους χρήστες του γραφείου του ανάλογα με τις αρμοδιότητες τους, (δηλαδή σε ποιές ενότητες θα έχουν πρόσβαση, αν θα μπορούν να επεξεργαστούν έγγραφα, να δούν ή να δημιουργησουν τιμολόγια κ.α.). Επιπλέον μπορεί να καθορίσει στατικό IP ή και περιορισμούς στο IP (στην περίπτωση που επιθυμεί οι χρήστες του γραφείου να έχουν πρόσβαση στο λογισμικό μόνο από το γραφείο), να ενεργοποιήσει το 2 step authentication αλλά και τις πολιτικές κωδικών πρόσβασης (κάθε πότε πρέπει να γίνεται η αλλαγή κωδικού, κρατώντας ιστορικό κωδικών για την αποφυγή επαναχρησιμοποίησης τους). Τέλος, η Softline διεξάγει penetration tests σε ετήσια βάση έτσι ώστε να αποκλείσει την παρουσία κενών που θα ενισχύσουν τις κυβερνοεπιθέσεις. 

Δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε στις τεχνικές και πολιτικές που χρησιμοποιούμε εμείς για την προστασία των δεδομένων μας, οφείλουμε να σιγουρευτούμε ότι τα δεδομένα που καταχωρούμε σε διάφορους παρόχους είναι επίσης προστατευμένα και να δημιουργήσουμε διαδικασίες ελέγχου αυτών των διαδικασιών!