Οι 4 μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι λογιστές όταν δουλεύουν από το σπίτι

Η πανδημία ταρακούνησε όλο τον κόσμο. Με τις επιχειρήσεις να κλείνουν και τα νοσοκομεία να πλημμυρίζουν από ασθενείς, ο κόσμος  βρέθηκε σε αναταραχή. Έπρεπε να γίνουν έντονες αλλαγές στην καθημερινή ζωή για την καταπολέμηση του κορονοϊού. Ένας από τους χειρότερους και λιγότερο προσαρμοστικούς περιορισμούς ήταν η εργασία γραφείου. Οι επιχειρήσεις και οι εταιρείες σε όλο τον κόσμο έπρεπε να υιοθετήσουν πρακτικές για εργασία εξ αποστάσεως προκειμένου να συνεχίσουν να λειτουργούν.

Παρόλο που πολλοί μπορεί να μην ήταν πολύ διστακτικοί στο να αλλάξουν τον τρόπο εργασίας τους, η εργασία από το σπίτι δεν φαινόταν κατάλληλη για τον τομέα των λογιστών. Αρκετές  εργασίες θα έπρεπε να γίνουν διαφορετικά ή να μην γίνουν καθόλου όταν έπρεπε να γίνουν από το σπίτι. Ενώ οι λογιστές σε όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα στην Κύπρο, προσπαθούν να προσαρμοστούν σε αυτή την αλλαγή, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι λογιστές όταν εργάζονται εξ αποστάσεως.

ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ 

Με ένα σχεδόν ανύπαρκτο επαγγελματικό περιβάλλον εργασίας, οι λογιστές αισθάνονται ένα τεράστιο εμπόδιο στη δουλειά τους. Λόγω του αλλαγμένου χώρου εργασίας, πρέπει να ψάξουν για ένα απομονωμένο μέρος στο σπίτι τους στο οποίο δεν θα τριγυρνάνε όλα τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς τους όταν εργάζονται. Δυστυχώς, ένα τέτοιο μέρος δεν υπάρχει.

Ένας λογιστής μπορεί να βρίσκεται στη μέση μίας συνάντησης με πελάτη, σημειώνοντας όλες τις λεπτομέρειες που χρειάζεται για να ετοιμάσει αναλυτικές οικονομικές καταστάσεις όταν από το πουθενά αρχίσει να γαβγίζει ο σκύλος του. Αυτές οι συνθήκες εργασίας μπορεί να τον κάνουν να χάσει την συγκέντρωση  του και να μην καταγράψει τις βασικές λεπτομέρειες που απαιτούνται για τη σωστή εκτέλεση της εργασίας.

ΕΜΠΟΔΙΑ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ

Ένας ελεγκτής μπορεί να δυσκολεύεται να προετοιμάσει ακριβείς αναφορές οικονομικού ελέγχου στις περισσότερες περιπτώσεις. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν δεν μπορεί να εξετάσει αυτοπροσώπως την κατάσταση μιας εταιρείας. Αυτό είναι σημαντικό, εάν θέλει να δημιουργήσει δίκαιες αναφορές οικονομικού  ελέγχου για να προσδιορίσουν εάν μια εταιρεία στο παρασκήνιο ταιριάζει με τις οικονομικές της καταστάσεις. Αυτό είναι ένα κρίσιμο βήμα για την προετοιμασία ορθών  αναφορών οικονομικού ελέγχου. Εάν δεν εφαρμοστεί, μπορεί να δημιουργήσει ψευδή αποτελέσματα, τα οποία μπορεί να παραπλανήσουν τους μετόχους της. Μπορεί επίσης να κάνει το ελεγκτικό γραφείο να φαίνεται μη ανταγωνιστικό και αναποτελεσματικό.  

ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΕ ΑΡΧΕΙΑ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ

Παρόλο που η πανδημία έκανε τους πάντες πιο ευέλικτους και έθεσε μερικούς νέους τρόπους για να γίνουν τα πράγματα, ορισμένες εταιρείες εξακολουθούν να δυσκολεύονται  για να παρέχουν όλα τα ψηφιακά εργαλεία που χρειάζονται οι λογιστές για να εκτελούν απρόσκοπτα τα καθημερινά τους καθήκοντα. Η αδυναμία  πρόσβασης στα δεδομένα της εταιρείας, οι αργές συνδέσεις VPN και τα εκτεθειμένα εικονικά περιβάλλοντα είναι μόνο μερικές από τις τεχνολογικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι λογιστές.

ΜΕΙΩΜΕΝΗ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑ

Με την έλλειψη της  σωστής ομαδικής συζήτησης, οι λογιστές μπορεί να χρειαστεί να βασιστούν σε μεγάλο βαθμό σε αρχεία excel και pdf που τους προωθούνται. Το να επενδύεις ώρες μπροστά σε μια οθόνη για να βεβαιωθείς ότι δεν έχει μείνει τίποτα εκτός είναι απόλυτα κουραστικό. Το ακόμη χειρότερο είναι ότι επηρεάζει αρνητικά την παραγωγικότητά σου. Οι λογιστές μπορεί να αποκτήσουν προβλήματα ύπνου και έντονους πόνους στην πλάτη και τον αυχένα λόγω των πολλών ωρών μπροστά στην οθόνη και της έλλειψης επαγγελματικού εξοπλισμού γραφείου. Αυτό μπορεί να τους κάνει να μην έχουν κίνητρο να εργαστούν σε τέτοιες συνθήκες και μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματικότητά τους.

Η εργασία εξ αποστάσεως, από το σπίτι ή από οπουδήποτε, ήρθε σίγουρα για να μείνει, αλλά όπως κάθε νέα συνήθεια, χρειάζεται λίγο χρόνο εξοικείωσης.Εάν αρχίσετε να απογοητεύεστε με το πως έχουν τα πράγματα σχετικά με την απομακρυσμένη εργασία, δείξτε υπομονή  και μοιραστείτε τα προβλήματά σας με τους συναδέλφους ή τους διευθυντές σας. Για τους ιδιοκτήτες και τους συνεργάτες εταιρειών, είναι σίγουρα μια πρόκληση και ένας νέος, προκλητικός πυλώνας που προστίθεται στον μεγάλο πονοκέφαλο που προκαλούν οι τρέχουσες συνθήκες που κάνουν την επιχειρηματική δραστηριότητα ακόμα πιο δύσκολη.